Blog

Istanbul - Grad iz 1001 Noći

Istanbul je bio jedan od glavnih svetskih centara hiljadama godina. Poznat kao Konstantinopolj i Carigrad, bio je dom jednog od poslednjih rimskih uporišta, hiljadu godina pre nego što ga je osvojio sultan Mehmed II, u XV veku, od kada je neprekidno u sastavu Otomanskog carstva, a danas Turske.

Danas je Istanbul turistički grad. Zbog svoje istorije, kao nekadašnji centar nekoliko različitih imperija, ima brojne istorijske i verske spomenike. Od Aja Sofije, Sultan Ahmetove džamije i Galata kule, do čuvenih turskih kupatila.

Šta posetiti?

Aja Sofija - je bazilika građena za rimskog cara Justinijana I u VI veku, masivna kupola sa prečnikom oko 30m, pokriva ono što je više od 1.000 godina bio najveći zatvoreni prostor u svetu. Crkva je pljačkana u vreme krstaških ratova, a džamija postaje u XV veku kada Otomansko carstvo preuzima grad. Aja Sofija pretvorena je u muzej 1935., da bi sredinom 2020g, ponovo pretvorena u džamiju.

Sultan Ahmet Camii (Plava džamija) – Izgrađena u XVII veku, sa svojih šest minareta i raskošnom arhitekturom, Sultan Ahmetova ili Plava džamija je dominantna građevina u pejzažu grada. Plava džamija je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Istanbulu. Kao i mnoge druge džamije i Sultan Ahmetova sadrži grobnicu osnivača. Unutar džamije, visoki plafon obložen je sa 20.000 plavih pločica u različitim obrascima, zbog kojih je i dobila svoj popularni naziv.

Dolmabahçe Sarayı (Dolmabahče dvor) – Građena sredinom XIX veka, za tadašnjeg sultana Abdul Medžida, bila je završetku izgradnje jedna od najmodernijh građevina u Evropi, jer je u sebi sadržala najbolja arhitektonska rešenja Istoka i Zapada. Palata je bogato ukrašena luksuznim nameštajem, kristalima i tepisima.

Topkapi dvor – Rezidencija Otomanskih dinastija skoro 400 godina, čiji hodnici kriju priče o planovima za proširenje carstva, dvorskim spletkama, prevratima, ljubavima i izdajstvima, je bogata kulturno-istorijska lokacija, gde se na najbolji način može videti razvoj Otomanske imperije kroz 4 veka postojanja.

Veliki bazar - Ova ogromna tržnica počela je kao skladište, a sada je najveći pokriveni bazar u Turskoj. Cenkanje za robu je ovde sastavni deo kulture, bilo da kupujete tepih ili nakit i začine. Sadrži više od 4.000 prodavnica sa raznom robom.

Bosforski moreuz - dug je 32km i fizički deli dva kontinenta, Evropu i Aziju. Nezaboravne su turističke vožnje brodom kroz moreuz gde se. Ploveći Bosforom susrećete sa potpuno novim Istanbulom.

Još puno stvari se može videti u Istanbulu, predlažemo da neke sami otkrijete, kada se upustite u bezbrižnu šetnju uskim Istanbulskim sokacima, znajući da vas pokriva putno zdravstveno osiguranje sa Covid.

Svoju polisu za medjunarodno zdravstveno osiguranje možete poručiti mejlom, viberom ili whatsappom.