Blog

Centar Sveta - Njujork - II deo

Krasler (Chrysler) zgrada – Dugo vremena je Krajsler zgrada bila najviša zgrada na svetu. Tu poziciju držala je do 1974.god, kada je izgrađena Sirs kula (Sears tower). Krajsler zgrada je jedan od poslednjih oblakodera rađen stilu Art deko. Unutrašnjost zgrade je veličanstvena, kao i njegova spoljašnjost, a mermerni podovi i Art deko dezeni, čine Krajsler zgradu jednom od najlepših poslovnih kula Njujorka.

 

Empajer stejt bilding (Empire State Building) - neboder u Njujorku, posle Kipa slobode, verovatno najpoznatiji simbol grada. Zgrada ima 102 sprata, izgrađena je 1931. godine. a ime je dobila po nadimku države Njujork. Američko udruženje građevinara proglasilo je Empajer jednim od sedam modernih svetskih čuda. Zgrada pripada Svetskoj federaciji velikih zgrada, od 1931. do 1972. godine važila je za najvišu zgradu na svetu.

 

Tajms skver (Times Square) - Najužurbaniji trg na svetu, poznat je po svojim mnogim pozorištima na Brodveju, bioskopima i svetlećim reklamama. To je jedno od onih mesta koje čine Njujork gradom koji nikada ne spava.

 

Muzej Gugenhajm (The Guggenheim) - je najbolja muzejska zbirka savremene umetnosti na svetu. Zgrada muzeja je neobičnog oblika (liči na veliku džinovsku belu školjku) dizajnirana 1943g., tako da ima za cilj da zgrada izgleda kao skulptura. Posetioci liftom idu do vrha zgrade, a zatim se spuštaju spiralnom rampom, do izlaza i usput gledaju slike. Na repertoaru su dela Pikasa, Šagala, Modiljanija, Legera, Manea i mnogih drugih.

 

Američki muzej prirodne istorije - Postavka američke prirode kroz čitavu istoriju kontinenta. Bilo da vas zanimaju eksponati na zemlji, u moru ili svemiru, svi posetioci su saglasni da je muzej je fantastičan i ne treba ga propustiti. Postavka sadrži oko 32 miliona eksponata, prostire se na 4 gradska bloka, sa 25 zgrada, preko 45 izložbenih hala. Tek kada sagledate ceo kompleks, shvatite da ne postoji mogućnost da ćete sve videti u jednom danu.

 

Kroz polisu internacionalnog zdravstvenog osiguranja, učinite da centar sveta bude za vas najbezbednije mesto na svetu.