Blog

Najpoznatije znamenitosti Izraela

Izrael je zemlja čudesne istorije i tradicije, prirodnih lepota, raznovrsne kulture.

Na istočnoj je obali Sredozemnog mora, a graniči se sa Jordanom, Sirijom, Egiptom, Libanom.

Klimu karakterišu vrela leta i hladne zime.

Većinsko stanovništvo u Izraelu je jevrejsko. U Izraelu ima dosta i nejevrejskih manjina uglavnom hrišćana, zatim, stanovništvo ove zemlje čine i Druzi (mala monoteistička verska zajednica) kao i muslimani Arapi.

Svi Jevreji u Izraelu i širom sveta, Izrael smatraju svojim duhovnim domom i nazivaju ga Sveta zemlja. Izrael u životu Jevreja zauzima posebni kutak kada je njihova vera u pitanju.  Inače, Izrael je zemlja u kojoj je i nastalo hrišćanstvo. Na njegovoj teritoriji se nalaze mnoga mesta koja su od izuzetnog značaja za hrišćanstvo, judaizam i islam.

U izraelu se danas govori hebrejskim jezikom.

Glavni grad je Jerusalim, kulturni, finansijski, istorijsku i diplomatski centar Izraela.

Mala lista znamenitosti u nastavku je naš predlog, šta bi mogli videte.

 

Grad Nazaret

Grad u kojem je Isus proveo svoje detinjstvo. Pun je istorijskih bogatstava iz razdoblja pre i za vreme života Isusa Hrista. Nazaret je danas važno hrišćansko sveto mesto koje svakako treba posetiti kao jednu od znamenitosti Izraela.

 

 Grad Avdat

Ovaj grad su osnovali Nabatejci (savez arapskih nomadskih plemena severnozapadne Arabije) u 2. veku pre nove ere u pustinji Negev. Grad Avdat je predstavljao mesto gde su se odmarali putnici i trgovci koji su putovali iz Egipta ka Maloj Aziji.

 

Grad Jerihon

Grad Jerihon je biblijski grad kojeg smatraju najstarijim gradom na svetu a nalazi se severno od Mrtvog mora. Osnovan od strane nomadskih naroda pre skoro deset hiljada godina.

 

Grad Haifa

Haifa po veličini treći grad u Izraelu koji se nalazi u severnom delu Izraela na obali Sredozemnog mora. Grad-luka u kojoj vlada mediteranska klima sa veoma toplim i suvim letima a hladnim zimama. Razlog za posetu Haifi je i taj što se u njenoj okolini nalaze brojne atrakcije i znamenitosti Izraela, među Kojima i manastir Stella Maris i Krstaški zamak Atlit. Haifa je takođe i letovalište poznato po prelepim plažama.

 

Jerusalim

Opisati ovaj fascinantni grad u par rečenica je gotovo nemoguće. Istorija grada seže unazad četiri hiljade godina pre Hrista što ga čini jednim od najstarijih gradova na svetu. Duhovni je centar Jevrejskog naroda, prepun istorijskih spomenika, bogomolja i znamenitosti. Svaka zgrada, kuća i ulica nosi u sebi vekove stradanja jevrejskog naroda. U toku svog postojanja, grad je uništen dva puta, pod opsadom više od dvadeset, a skoro pedeset puta je zauziman od strane različitih zavojevača.

Prilikom planiranja putovanja u ovu nezaboravnu zemlju, imajte na umu međunarodno putno zdravstveno osiguranje.