Blog

Putno Osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje. U koju god zemlju da pođete, radi odmora ili posla, važno je da se osećate sigurno.

Na raznim mestima možemo da pročitamo kako mnogi bespotrebno uplaćuju osiguranje za države sa kojima imamo potpisan međudržavni sporazum. Tako u Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, Italiju, građani Srbije mogu i bez polise za putno osiguranje.

Prošle godine sam sa porodicom išao u Crnu Goru. Znam da mi nije potrebna privatna polisa za putno zdravstveno osiguranje u inostranstvu, i da možemo samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju od RFZO da putujemo u 20 zemalja s kojima imamo potpisane sporazume o zdravstvenom osiguranju. Ja sam polisu putnog osiguranja ipak kupio. A zašto?

 

Procedura za dobijanje Potvrde od RFZO je sledeća:

• Zakažite kod svog izabranog lekara i tražite Potvrdu da niste bolovali od težih akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci;

• Kada dobijete potvrdu idete u nadležnu filijalu tj. ispostavu RFZO, gde vam lekarska komisija odobrava obrazac;

• Za decu su potrebne potvrde izabranog pedijatra i stomatologa;

• Kada predate obrazac u RFZO, na dobijanje potvrde čekate od pet do 10 dana;

• Potvrda je potpuno besplatna za sve osiguranike RFZO. To znači da je neophodno da imate redovno uplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje,

• Sa dobijenom Potvrdom odlazite u nadležni Zavod u Crnu Goru gde će vam izdati Potvrdu - koja predstavlja vaš zdravstveni karton.

 

Putničko zdravstveno osiguranje za Crnu Goru, u trajanju od 11 dana je za moju porodicu (žena, ja i troje dece)  koštalo 2.895rsd.

Ove godine smo bili u Bugarskoj, bez ikakvih problema na granici i u Nesebaru, polisa za putno osiguranje za Bugarsku, sa pokrićem za kovid, nas je koštala 4.685rsd, što je mene lično oduševilo, ne boli me glava, pošto putujem sa decom na odmor.

Ukoliko imate slobodnog vremena i živaca da prolazite kroz proceduru koju sam opisao, da biste došli do Potvrde vi slobodno krenite u avanturu, ja prosto nisam imao snage ni vremena.

Do tada, sami odaberite gde ćete uplatiti putno zdravstveno osiguranje. Ja sam odabrao www.putnosrbija.rs, polisu za putno zdravstveno osiguranje online sam dobio za 10 minuta.

 

Igor Stojanović - preduzetnik, Jakovo