Blog

Švajcarska - NAJ 5 PutnoSrbija destinacija

Jedna od vrhunskih svetskih turističkih destinacija koja sadrži fantastičan spoj prirodnih lepota i interesantnih turističkih atraktivnosti. Poznata je po primeru jedinstva svog raznolikog stanovništva i različitim kulturama. Geografski je pozicionirana na jugu srednje Evrope, gde preovlađuju planine, te ja Švajcarska poznata i kao vrhunska skijaška destinacija. Naseljene oblasti Švajcarske imaju umerenu i vlažnu klimu.

 Najvažniji gradovi Švajcarske su Bern, Cirih, Bazel, Lucern i Ženeva. Švajcarska se ponosi svojom, lepo razgranatom železničkom mrežom, čija je dužina je oko 5.000km, što je jedna od najgušćih železničkih mreža na svetu. Glavni grad je Bern, a zvanična valuta je euro (EUR).

 

Kada posetiti Švajcarsku?

Leto traje između od juna do septembra, pa je tada je klima najprijatnija za obilazak zemlje. Vrh turističke sezone je tokom jula i avgusta, kada su cene veoma visoke i smeštaj često u potpunosti rezervisan. Jeftinije ponude i manje ljudi naći ćete u aprilu, maju i oktobru. Proleće je sjajno doba godine za istraživanje seoskih područja. Planinari koji žele da obilaze visoke nadmorske visine, treba da budu opremljeni za uslove snega i leda čak do juna.

 

Šta videti?

Montreux (Montre) – Najpopularnije mesto za odmor na Ženevskom jezeru, zauzima 6km duž obale jezera, nudi prelepe šetnje pored jezera. Posebna znamenitost je odlično očuvan zamak Chillon (Šilon) iz XI veka, sa divnom baštom i brojnim prostorijama ispunjenim portretima, srednjevekovnim oružjem i nameštajem.

Basel (Bazel) – Divan gradić na obali reke Rajne, arhitektonski odlično zamišljen, pa se lako obilazi. Stari grad je posebno interesantan i odlično očuvan, sa živopisnim ulicama i istorijskim zgradama, katedralom, kapijama Starog grada i Gradskom većnicom, mami milione turista svake godine.

St. Moritz (Sent Moric) – Jedno od najpoznatijih i prestižnijih skijališta u svetu, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1928. i 1948. godine. Danas je St. Moritz sinonim za luksuz i eleganciju, preplavljen  bogatim i slavniim ljudima koji ovde uživaju u posebnoj atmosferi. Zanimljivo je da Sent Moric ima preko 320 sunčanih dana godišnje, privlači svojim prirodnim lepotama i kvalitetnom infrastrukturom.

Lucerne (Lucern) - Glavni grad istoimenog kantona, leži na severnom kraju jezera Lucern, na mestu gde reka Rojs ističe iz jezera. Više od jednog veka, grad sa svojim dobro očuvanim srednjevekovnim istorijskim jezgrom i elegantnim starim zgradama, jedan je od značajnih turističkih atrakcija Švajcarske.

Lausanne (Lozana) - Glavni grad kantona Vo, nalazi se na severnoj obali Ženevskog jezera. Ekologija i briga o prirodi je duboko ukorenjena kod svih stanovnika  Švajcarske, pa je tako i ovaj atraktivni stari grad u velikoj meri, bez automobila. Uskim uličicama se prostiru kafići i butici. Starim gradom dominira katedrala, koja se smatra najimpresivnijim objektom rane gotske arhitekture u Švajcarskoj, dok se ljubiteljima kulture nude brojni muzeji, sa svetski poznatim delima starih majstora.

Za potpuni, bezbrižni doživljaj njenih bogatstava, savetujemo da se raspitate za putno osiguranje za Švajcarsku, putem vibera, mejla ili chata na našem sajtu.