Blog

Turska - Top 5 Destinacija

1. ISTANBUL (u istoriji poznat i kao Carigrad i Konstantinopolj) - kulturno, ekonomsko i istorijsko srce Turske i ujedno je najveći grad ove zemlje. Kroz istoriju, bio je prestonica carstva koja su se smenjivala - Rimsko, Vizantijsko i Otomansko. Izabran je 2010g., za Evropski grad kulture. Leži na dva kontinenta, evropskom i azijskom, na Bosforskom zalivu koji spaja Mramorno i Crno more.

Posebnu atrakciju Istanbula predstavljaju fantastične građevine, poput Aja Sofije, Plave džamije i Jeni Kami (Nove džamije), Topkapi palate. Svaki delić Istanbula ima nešto karakteristično i jedinstveno. Ne zaboravimoi  brojne tržne centre, kao i ekskluzivni hotele, u kojima se uživa u potpunom odmoru duha i tela, kao i u fantastičnim turskim gastronomskim ukusima.

 

2. PAMUKALE (“pamučna palata”) - fantastična prirodna tvorevina u jugozapadnoj Turskoj, je kompleks mineralnih izvora, koji imaju formu plitkih kaskadnih bazena, nastali taloženjem minerala prilikom prelivanja mineralnih voda. Lokalitet je 1988g., uvršten u svetsku baštinu UNESCO-a. U II veku pne, izgrađen je antički grad Hijerapolis, koji se koristio kao lečilište, o čemu svedoče mnogi ostaci hramova, kupatila i drugih starorimskih i starogrčkih spomenika, kao i hrišćanske građevine. Specifično za Pamukale je blještava kristalno bela boja terasastih bazena, kao i tirkizna plava boja vode koja se nalazi u njima. Na Pamukkalama važi samo jedno pravilo za turiste: po njima se može hodati isključivo bosih nogu, Turci dolazak i boravak ovde doživljavaju kao neku vrstu hodočašća.

 

3. ALANJA - turska turistička regija koja obuhvata mnoštvo prelepih plaža, luksuznih letovališta, prelepu netaknutu prirodu i istorijske spomenike. Nalazi se ispred planinskog venca Toros, na obali Sredozemnog mora, bila je središte mnogih civilizacija kroz vekove. Grad Alanja je bio jedan od važnijih centara Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog carstva, služio je kao važan odbrambeni bedem. Crvena kula i dvorac Alanja poznati simboli grada, izgrađeni su u periodu Seldžuka, kako bi zaštitili čitav region.

Što se tiče plaža, Alanja predstavlja pravi raj za turiste iz celog sveta. Najpoznatija plaža nalazi se na zapadnoj obali i naziva Cleopatra beach, dok su na istočnoj strani Keykubat beach, Portakal beach (ili Oba beach), Mahmutlar ili Kargicak beach.

Osim uživanja na plažama, Alanja pruža i mogućnost ronjenja, džip-safari ture, vožnju kvadova, ali i obilaženje plaža brodom, iznajmljivanje luksuznih jahti kojima ćete moći da zavirite i u najskrivenije plaže i uvale.

 

4. DOLINA LEPTIRA - na sredozemnoj obali Turske, u maloj zelenoj udolini, sa šljunkovitim plažama i fascinantnim morem, preklapaju se zelene planine, skriveni vodopadi i veliki kanjon koji se smatra jednim od najslikovitijih i neverovatnih mesta u Turskoj.  Najveći broj turista dolazi u Dolinu leptira brodovima i čamcima, kako iz poznatih letovališta Olu Deniz i Fetije, tako i sa grčkog ostrva Rodos. Kako joj sam naziv otkriva, ona je dom mnogih vrsta leptira, ali se oni ipak mogu videti samo u određenim vremenskim periodima.

 

5. ANTALIJA - privlači milione ljudi svojom prelepom prirodom i bogatstvom istorije. Splet sunca, dubokog plavetnila mora i zelenila planina prekrivenih bujnom šumskom vegetacijom je retka za bilo koji deo sveta. Smeštena je na južnom delu poluostrva Anatolija. Čitav istoimeni zaliv predstavlja takozvanu "tursku rivijeru", a centar regije predstavlja upravo grad Antalija. Osim njega, najpoznatija turistička mesta regije su Lara, Kemer, Belek, Kas i Side. Osim mnogobrojnih luksuznih turističkih kompleksa, ovde se može uživati u istorijskim lepotama.

 

Turska pruža pregršt najrazličitijih mogućnosti za kreiranje savršenog odmora i uživanja, a za koju god destinaciju i tip odmora da se odlučite, sigurno nećete pogrešiti. Prepustite se vrelim letnjim danima, toploj klimi i pretvorite svaki svoj momenat u Turskoj u potpuni hedonizam, a putno zdravstveno osiguranje za Tursku prepustite nama.

Svoju polisu za putničko medjunarodno zdravstveno osiguranje za Tursku sa kovid pokrićem ili bez, možete poručiti putem vibera, whatappa, mejla ili chat na sajtu www.putnosrbija.rs